DEVENTER – Vandaag, donderdag 25 juni 2009, opent Openbare Jenaplanschool de Kleine Planeet aan de Rielerweg op feestelijke wijze en met gepaste trots haar nieuwe schoolplein.

Na ruim anderhalf jaar zonder bruikbaar plein te hebben gezeten, vanwege de aanleg van de fietstunnel Rielerweg / Henri Dunantlaan, kunnen de kinderen weer spelen en gymmen bij de school. Weliswaar mochten zij in de pauzes gebruik maken van de speeltuin de Driehoek; het heen en weer lopen vergde veel tijd. Toen de tunnel in april werd opgeleverd is het plein in hoog tempo ingericht met behulp van groeninrichter Harry ten Have. Het plein is nu een prima basis om verder te veranderen in een omgeving waar de activiteiten vanuit het Jenaplanprofiel passen. Dat betreft verschillende tuinen: een moestuin, een pluktuin, een bloementuin en verder wellicht een boomgaard, beestjespaden en wilgentenentipi’s.

Om 17.15 uur zal het plein feestelijk geopend worden door een leerling die op 25 juni jarig is.

De Kleine Planeet werkt nu ongeveer twee jaar met Jenaplan-onderwijs. Dit houdt in dat de school werkt met combinatieklassen, de zogeheten stamgroepen. Zo verandert de positie van kinderen na elk jaar: een jongste wordt middelste, een middelste oudste et cetera. Op deze manier doen de leerlingen veel sociale ervaring op. Binnen het Jenaplan staat wereldoriëntatie centraal. Kinderen leren om te gaan met hun omgeving, de natuur, maar ook ‘met mensen dichtbij, verder weg en met vragen over de zin van het leven’.