Megafusie van basisscholen Nijmegen/Malden

NIJMEGEN - Bijna dertig basisscholen met in totaal 8500 leerlingen en duizend leerkrachten in Nijmegen en Malden vallen per 1 januari onder een nieuwe bestuurskoepel: Conexus.

Het is een fusie van drie scholenstichtingen (stichting Rosascholen, Stichting Speciaal Basisonderwijs Nijmegen en stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Oost Gelderland) die tweederde van de basisscholen van Nijmegen en de helft van Malden herbergen. De samenwerking levert schaalvoordelen op die moeten leiden tot betere onderwijskwaliteit.

Vanaf 2005 is er over de fusie onderhandeld. Nog meer dan voorheen komen scholen van allerlei pluimage bij elkaar. Enerzijds gaan katholiek, protestant en openbaar samen, anderzijds Montessori, Jenaplan en Dalton. Bovendien komen scholen voor speciaal (basis-)onderwijs onder de vlag van Conexus, een naam die ‘verbinding’ tussen scholen onderstreept. Toine Janssen, lid van het college van bestuur: “We zijn er trots op dat we in onze regio als eerste en enige passend onderwijs kunnen bieden aan alle leerlingen.”

Hij denkt dat het makkelijker wordt nadelige gevolgen van dalende leerlingenaantallen op te vangen, net als ziekte van leerkrachten. Nog een voordeel: door de grotere massa is inkoop aanmerkelijk goedkoper. Ook kan het personeel zich meer specialiseren: “Zaken als personeelsbeleid, schoolveiligheid en huisvesting zijn zo complex dat steeds meer kennis is vereist.”

Hij is niet bang dat schaalvergroting ten koste gaat van slagkracht: “Het tegendeel is waar. Voorheen waren de bestuurders goede vrijwilligers, nu zijn ze fulltime professional.” Scholen hoeven evenmin bang te zijn dat ze zomaar van richting veranderen: “Alleen al wettelijk is dat onmogelijk. Ouders blijven een grote stem hebben. De medezeggenschapsraad moet eerst akkoord gaan.”